Botwinka - czyli zupka przygotowana z młodych buraczków wraz z nacią i liśćmi. Jest to świetna propozycja na pierwsze danie obiadu w sezonie. Wiosną czy wczesnym latem liście mają dużo smaku i są bardzo aromantyczne. Dzięki temu smak botwinki znacznie różni się chociażby od barszczu czerwonego, za którym nie przepadam. Jeśli zobaczycie w warzywniaku młode buraczki, koniecznie kupcie i spróbujcie przepisu.
W większości przepisów dzięki dodaniu śmietany botwinka ma kolor jasno-różowy. Sama zrezygnowałam z tego dodatku na rzecz jogurtu naturalnego i dzięki temu całe danie ma o połowę mniej kalorii. Do przygotowanie potrzebny nam będzie bulion, możemy przygotować go sami na mięsie lub na zasmażce, użyć rosołu z dnia poprzedniego albo w ostateczności pokombinować z kostką rosołową.
Składniki:
- bulion około 2,5l
- pęczek botwinki
- jedna średnia marchewka
- dwie pietruszki
- mały kawałek selera
- trzy młode ziemniaki
- koperek
- łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Gotujemy przygotowany wcześniej bulion. Wrzucamy pokrojone w kostki lub plasterki: marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki. Botwinkę myjemy bardzo dokładnie, aby pobyć się zanieczyszczeń z natki i liści. Drobno kroimy i całość wrzucamy do garnka - gotujemy sprawdzając twardość warzyw. Na koniec dodajemy koperek i dużą łyżkę jogurtu naturalnego - można dodać więcej. Zupa jest gotowa do zjedzenia gdy warzywa są miękkie.
Świetnie smakuje z jajkiem :)
Uwielbiam botwinkę! To takie pyszne, proste i sezonowe danie. <3
OdpowiedzUsuńŚwietna na upalne dni, uwielbiam te zupę latem głownie na zimno :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! ;) Jutro na obiad też mam! :)
OdpowiedzUsuńKojarzy mi się z dzieciństwem :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :) Czy filtrujesz wodę w swojej kuchni? Podobno najlepsze są filtry molekularne montowane pod zlewem, molekularne z mineralizacją?
OdpowiedzUsuń