Botwinka

Komentarze (5) | 27 cze 2016
Botwinka  - czyli zupka przygotowana z młodych buraczków wraz z nacią i liśćmi. Jest to świetna propozycja na pierwsze danie obiadu w sezonie. Wiosną czy wczesnym latem liście mają dużo smaku i są bardzo aromantyczne. Dzięki temu smak botwinki znacznie różni się chociażby od barszczu czerwonego, za którym nie przepadam. Jeśli zobaczycie w warzywniaku młode buraczki, koniecznie kupcie i spróbujcie przepisu. 



W większości przepisów dzięki dodaniu śmietany botwinka ma kolor jasno-różowy. Sama zrezygnowałam z tego dodatku na rzecz jogurtu naturalnego  i dzięki temu całe danie ma o połowę mniej kalorii. Do przygotowanie potrzebny nam będzie bulion, możemy przygotować go sami na mięsie lub na zasmażce, użyć rosołu z dnia poprzedniego albo w ostateczności pokombinować z kostką rosołową.


Składniki: 
  • bulion około 2,5l
  • pęczek botwinki
  • jedna średnia marchewka
  • dwie pietruszki
  • mały kawałek selera
  • trzy młode ziemniaki
  • koperek
  • łyżka jogurtu naturalnego

Przygotowanie: 

Gotujemy przygotowany wcześniej bulion. Wrzucamy pokrojone w kostki lub plasterki: marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki. Botwinkę myjemy bardzo dokładnie, aby pobyć się zanieczyszczeń z natki i liści. Drobno kroimy i całość wrzucamy do garnka - gotujemy sprawdzając twardość warzyw. Na koniec dodajemy koperek i dużą łyżkę jogurtu naturalnego - można dodać więcej.  Zupa jest gotowa do zjedzenia gdy warzywa są miękkie.

Świetnie smakuje z jajkiem :)