Zupa krem z pomidorów i zielony koktajl z awokado

Komentarze (32) | 29 maj 2015
Dzisiaj podzielę się z wami dwoma zdrowymi przepisami. W związku z kampanią marki Bosch zostałam poproszona o przygotowanie przepisów z użyciem blendera ręcznego, które sprawdzą się w diecie dla osób aktywnych fizycznie. Krem z pomidorów to jedna z moich ulubionych zup i raczej jedyna, którą od czasu do czasu sama przygotowuje. Jest smaczna, szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu. 




Zupa krem z pomidorów

Składniki: 

  • 6 dużych pomidorów
  • 1 puszka pomidorów bez skóry w sosie pomidorowym 
  • marchewka, seler, por, pietruszka (włoszczyzna) 
  • 1/4 cebuli
  • masło lub olej do zasmażki
  • bazylia, natka pietruszki, sól, zioła (przyprawy według uznania) 
  • grzanki (na zdjęciu ziołowe) - opcjonalnie

Przygotowanie:

Marchewkę, seler, por i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 min. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy chwilę na maśle lub oleju i dodajemy do wywaru. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry, przekrojone na pół blendujemy i mieszamy z przygotowanym wcześniej wywarem (można odcedzić warzywa). Aby zagęścić nasz krem, dodajemy do niego pomidory w puszce bez skóry, które również wcześniej blendujemy. Dodajemy sól i przyprawy. Całość gotujemy jeszcze około 10 min. Ja akurat podałam zupkę z grzankami, można również zjeść solo lub dodać np. ryż, makaron, groszek ptysiowy czy śmietanę do złagodzenia smaku


Głównym składnikiem drugiego przepisu jest awokado. Dlaczego wybrałam ten owoc? osobiście bardzo go lubię. Jeśli słyszę, że ktoś za nim nie przepada, zastanawiam się czy spróbował go w odpowiednim momencie, bo zarówno niedojrzałe jak i przejrzałe, może bardzo nie przypaść do gustu. Mimo swojej kaloryczności jest polecany w zdrowej diecie, ponieważ zawiera sporo witamin i cennych składników, które dzięki obecności dobrego tłuszczu są lepiej przyswajalne.


Koktajl z awokado i pietruszką

Składniki:

  • 1/2 dużego dojrzałego awokado
  • mały banan
  • 1/2 jabłka 
  • jogurt naturalny
  • natka pietruszki
  • woda 
Przygotowanie: 


Banan, jabłko i awokado kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy pietruszkę, jogurt naturalny i wodę. Całość blendujemy/miksujemy.



 Ja w tym celu użyłam rozdrabniacza, który poradził sobie z koktajlem w kilka sekund.



BOSCH MaxoMixx

Zarówno zupę, jak i koktajl przygotowałam z użyciem wielofunkcyjnego blendera ręcznego Bosch MSM87165, który mam okazję testować w ostatnim czasie. To mój trzeci blender i na pewno biję na głowę dwa poprzednie pod względem mocy, szybkości pracy i jakości.

Konkurs: Na stronie http://www.blendery-bosch.pl/ możecie go wygrać. Wystarczy wymyślić przepis, który można wykonać za pomocą blendera i wysłać go wraz ze zdjęciem. Zgłoszenie należy sklasyfikować w jednej z czterech kategorii: uroda, fitness, kulinaria i parenting. Nagrodą główną jest dwuosobowy voucher na warsztaty w Akademii Gotowania wraz z pobytem w SPA. Konkurs trwa od 8 maja do 2 lipca 2015 r. i jest podzielony na 8 tygodniowych edycji.



Pierwszy blender, który miałam okazję używać był tak słaby, że nie radził sobie z awokado. Zniechęcona zdecydowałam się na wersję z kielichem, która jest całkiem w porządku ale jej zastosowanie jest mocno ograniczone. Bosch z linii MaxoMixx ma antypoślizgową rączkę i jest wykonany z solidnej stali nierdzewnej. Duża moc - 750 W, 12 stopniowa regulacja prędkości oraz tryb turbo ułatwia i przyśpiesza pracę w kuchni.

Akcesoria też bardzo się przydają. W zestawie mamy:

  • Blok z silnikiem (poza nim wszystko można myć w zmywarce) 
  • Końcówka miksująca 
  • Pojemnik do miksowania z miarką 
  • Duży rozdrabniacz (do orzechów, przypraw, mięs, cebuli parmezanu) 
  • Końcówkę do ubijania 
  • Końcówkę do przygotowania sorbetów i puree
  • Pokrywki do pojemnika i rozdrabniacza


32 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. No nie wiem. Awokado z bananem i jabłkiem na pewno zdrowe jednak w smaku to chyba nie koniecznie. Takie pomieszane z poplątanym ;)

      Usuń
  2. Idealna Kobieto!
    Czy możemy prosić o spis treningów na talię osy?
    Byłoby cudnie :)
    Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak tak! Bardzo, bardzo chcemy taki spis!
      Talia to przecież atrybut kobiecości.

      W.

      Usuń
  3. Uwielbiałam tego bloga, ale gdy widzę, że piszesz już posty tylko dlatego, że z kimś współpracujesz to mi się odechciewa tu codziennie wchodzić z nadzieją, że coś napiszesz... Gdzie dawna Ty? Tęsknię za tymi wpisami i myślę, że nie tylko ja...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam podobny blender i idealnie miksuje mi musy owocowe z awokado :) Sama mam problem z awokado, bo jego smak nie bardzo mi podchodzi, ale że wiem jakie jest cudowne to miksuje z innymi owocami i po problemie!

    OdpowiedzUsuń
  5. O właśnie na dzień dziecka zażyczyłam sobie blender :) Widzę, że się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne przepisy :) Podoba mi się zwłaszcza koktajl.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam krem z pomidorów! :) A zielony koktajl z chęcią zrobię i spróbuję :D

    Zdrowotnieiradosnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta zupa brzmi (i wygląda) fantastycznie. Zastanawiam się tylko, czy zdążyłabym zrobić ją w bardziej zabiegany dzień. Czy dałabyś radę podać przybliżony czas robienia?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupy krem są przepyszne! Polecam również marchewkową z płatkami migdałowymi (prażonymi) i imbirem - 'niebo w gębie'! :)

    Co do koktajlu - mnóstwo witaminek i smaku :) Na moim blogu można znaleźć koktajl - mus - z awokado i pomarańczy, który polecam ;] http://sporttopestka.pl/zywienie-koktajl-mus-z-awokado-i-pomaranczy/

    Awokado można wykorzystać jeszcze w przepysznym guacamole, dzisiaj jadłam na śniadanko - pychota i pełnia zdrowia :D

    OdpowiedzUsuń
  10. mm jakie pyszne potrawy :D
    ale mam jedno pytanie: czy można jakoś zastąpić pomidory w puszcze (przy zupie)? :)

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  11. koktajl z avokado jest pycha bo piłam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Masz słoik ball?

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę jak najszybciej wypróbować ten koktajl, bo zapowiada się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny ten blender :-) Muszę sobie coś takiego sprawić, bo ciągle używam wielkiego i nieporęcznego robota kuchennego..
    A zupa krem bardzo apetycznie i zdrowo wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  16. Oo. Chętnie zjadłabym taki krem z pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne przepisy. Rzeczywiście w koktajlu połączenie smaków dość intrygujące, ale ja jestem zachwycona. Lubie przepisy na smaczne, lekkie i sezonowe dania. Na pewno wypróbuję obydwa przepisy. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zupę muszę koniecznie spróbować, pomidorowa z makaronem już mi się przejadła :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszności! Uwielbiam takie kremy z pomidorów a ponadto też ostatnio wręcz uwielbiam awokado:) Najlepsze są sałatki <3 Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszystko co jest z pomidorów jest świetne! :) I co najlepsze podczas obróbki cieplnej zawarty w nim likopen nabiera mocy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam, mniam - niesamowicie smaczny przepis. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Awokado szkoda, że tak rzadko dostępne w takim stanie jak w Hiszpanii. Zdrowa i zbilansowana dieta to podstawa, a w niej pyszne awokado zamiast masła.

    OdpowiedzUsuń
  23. Super przepis na zupkę, z pewnością wypróbuję! Polecam swój przepis na krem brokułowy z kaszą jaglaną :)
    http://bialowlosaszprycha.pl/aktualnosci/krem-brokulowy-z-kasza-jaglana/

    OdpowiedzUsuń
  24. Koktajl z awokado znam i lubię, zaś krem z pomidorów to istne mistrzostwo - wszyscy w moim domu go pokochaliśmy, poza tym jest bardzo zdrowa - nie tracimy nic z cennych warzyw - wszystko blendujemy i łatwo ją też spożywać, http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/dietetyczne-zupy-metoda-na-szczupla-sylwetke - to moja inspiracja. Oczywiście dzieci wolą krem pomidorowy od szpinakowego, ale ale drugi jak dla mnie to też rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

fitblog

więcej

lifestyle

więcej

motywacja

więcej

odzież, obuwie, sprzęt

więcej