Niedzielna tortilla z kurczakiem

Komentarze (41) | 6 kwi 2014
Tortillę zdarza mi się kupować bardzo często. Takie danie jakie zrobiłam dzisiaj dla mnie i mojego chłopaka, jest bardzo dobrą opcją na podróż. Całość można schować do pudełka i zabrać ze sobą. Nie wymaga odgrzewania ani użycia sztućców i jest bardzo smaczna. Do środka możemy włożyć to co lubimy najbardziej. Placki nie są już trudno dostępne, a w niektórych sklepach możemy kupować je w miarę tanio - zaczynamy !


1. Wybór Tortilli - w sklepach mamy duży wybór, ale zdecydowana większość wrapów jest pszenna. Radziłabym poszukać pełnoziarnistych lub kukurydzianych. Mi w smaku bardziej odpowiada pierwsza opcja. Kukurydziane smakują odrobinę gorzej i są mało elastyczne, co utrudnia przygotowanie. Sama wybieram 4 Whole Wheat Bakery Wraps z  firmy Poco Loco, niestety w 59% zrobione są z mąki pszennej i mają sporo chemii w składzie - nie mogę się zmobilizować  i zacząć robić domowe. Jeden placek waży 62g i ma 23,7g węglowodanów (cukry 1,6g)
2.Kiełki -rzeżuchy, rzodkiewki, brokuła, lucerny - jakie najbardziej lubicie. Staram dodawać je jeść  niemal codziennie. Do takiego dania pasują bardzo dobrze.



3. Do kiełków dodałam to co znalazłam w lodówce: cebulę - ( miałam akurat białą, lepiej dać czerwoną) , czosnek, rzodkiewkę i odrobinę tartego parmezanu. Możecie dodać również kukurydzę, sałatę lodową,  paprykę itp. W opcji na wynos lepiej zrezygnować z czosnku i cebulki :)


4. Kurczak - ugotowałam go na patelni (zamiast tłuszczu użyłam wody) po 8 min był już gotowy. Po 200g do każdej porcji.
5. Sos -najbardziej lubię robiony czosnkowy, ale dzisiaj poszłam na łatwiznę i użyłam po prostu keczupu - nie domowego tylko kupnego Niegdyś szukałam odpowiedniego dla siebie i przepatrzyłam składy wszystkich, które znalazłam w sklepach. Trójka faworytów to: McDonalds - jedyny na rynku bez glutenu, ale z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, Heinz oraz Pudliszki - zwykle wybieram ten ostatni.


6. Po zawinięciu przez 5 minut zapiekam w kombiwarze halogenowym - temperatura 200 stopni



Gotowe ! czas przygotowania: 15 min 
Jak zwykle mi wystarczyło, a mój chłopak za pół godziny znów był głodny :)

41 komentarzy :

  1. Smakowicie wygląda. Przydałby mi się taki kombiwar. Choć na blacie w kuchni już powoli brakuje mi miejsca :)
    Pozdrawiam,
    Magda ze SztukiStudiowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto, robi to co piekarnik kosztuje 80 zł i mam go już 2 lata - na samych rachunkach się zwróci.

      Usuń
  2. Wygląda na bardzo proste. Super! Dzięki za przepis :) Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od kiedy sprawdziłam skład tych gotowych placków więcej po nie nie sięgnęłam - sama chemia :( Raz zrobiłam sama, co prawda z mąki pszennej, bo tylko taką dysponowałam, wyszły ok, trochę grube i twarde, ale to kwestia wprawy i metody prób i błędów. Spróbujcie zrobić same, nie jest to wcale takie trudne i pracochłonne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety :( ma ktoś może przepis albo pomysł na takie placki z mąki żytniej razowej ? jaki tłuszcz dodać ?

      Usuń
    2. 10 placków robię z proporcji: 1,5 szkl. mąki razowej żytniej, łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki ciepłej wody, 1 łyżeczka oleju kokosowego (może być inny olej). Mieszam suche składniki, dodaję wodę i olej. Całość zagniatam do jednolitej masy (nie klejącej się do ręki). Odstawiam na pół godziny i później formuje wałek kroję na równe części, rozwałkowuję, wycinam koła za pomocą talerza. I na rozgrzany teflon po 30 sek. z każdej strony, układam na stos, przykrywam ścierką żeby byłe elastyczne i gotowe.

      Usuń
    3. Rozwałkowywać proponuję na silikonowej stolnicy... właściwie takiej macie. Dzięki temu, można go rozwałkować naaaaprawdę bardzo mocno (cieniutkie placuszki) a nieklejące właściwości silikonu umożliwiają zdjęcie takiego placka w jednym kawałku. Polecam!

      Michał

      Usuń
  4. Niestety nie posiadam kombiwaru, a szkoda bo nie zawsze chce się nagrzewać cały piekarnik. Pomysł na posiłek bardzo fajny, muszę sobie zrobić kiedyś takie przekąski do pracy. Ale z gotowych placków na tortillę chyba korzystać nie będę, tylko zrobię je sama, byle nie z mąki pszennej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsza tortilla nie jest zapiekana a zwinięta i podgrillowana na patelni grillowej albo grillu elektrycznym

      Usuń
  5. oj ciekawe :)
    jestem fanką tortilli ;)
    muszę wypróbować ;)

    nowy wpis. :) http://izey-izabella.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. W kauflandzie są pełnoziarniste i mają bardzo fajny skład, znalzłam takie w 75% zrobione z mąki razowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może się przejadę, akurat mam kawałek do Kauflanda - niestety w PL nie widziałam jeszcze gotowych z mąki razowej. W Anglii to norma, tam kupowałam pyszne razowe pity do zapiekania.

      Usuń
    2. normalnie w biedronce można kupić tortille razową. Zresztą już praktycznie w każdym większym sklepie się taką dostanie.

      Usuń
  7. Wygląda supper ja robię domowego kebaba, placki niestety kupuję i niestety pszenne bo nie znalazłam jeszcze pełnoziarnistych:( kurczaka z przyprawą do gyrosa smaże na ileju kokosowym placki pieke na patelni z odrobiną mozarelli, potem dorzucam warzywa cebulka, ogórek, papryka marynowana, ogrek konserwowy, pomidor, ale to wszystko jest uznaniowe i dodatkowo sos czosnkowy na bazie jogurtu 0% tluszczu bo placki pszenne:) no jest takie dobre że każdy kebab w mieście się chowa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A po co ten ketchup nieszczęsny? Sama chemia, cukier i syf

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo sos musi być a nie miałam robionego czosnkowego.
      Skład Pudliszki: pomidory, cukier, ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromat naturalny.

      Skrobia modyfikowana to nie skrobia modyfikowana genetycznie, jest nieszkodliwa dla zdrowia.

      Usuń
    2. "Do ketchupu i pomidorowych sosów często dodaje się sporą ilość cukru, by zabić kwaśność zbieranych zbyt wcześnie pomidorów. W efekcie jest to prawdziwa cukrowa bomba. Niektóre sosy pomidorowe zawierają 27 g cukru na 100 g produktu. To prawie 7 łyżeczek cukru!"

      Usuń
    3. Tak ale nie jem go codziennie, a gdy już to robię staram się dodawać go w małych ilościach około 10g.

      Usuń
    4. tak, ale niestety wadą ketchupu pudliszki jest to, że jest w opakowaniu z plastiku nr 3 :(

      Usuń
  9. Chyba muszę się za nimi rozejrzeć, zawsze jakieś urozmaicenie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie! Zastanawiałam się nad piekarnikiem halogenowym, polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak polecam, muszę zrobić o nim wpis - po dwóch latach używania :)

      Usuń
  11. Mam pytanie, czy doprawiałas czyms kurczaka? Bo na zdjeciach jest jakby czerwony, tylko nie wiem czy to przyprawy czy po prostu nabrał koloru po wymieszaniu z innymi skladnikami? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam pytanie, czy doprawiałas czyms kurczaka przed gotowaniem? Bo na zdjeciach jest jakby czerwony tylko nie wiem czy to za sprawą przypraw czy po porostu nabrał koloru po wymieszaniu z reszta skladników tortilli? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doprawiałam kurczaka moją ulubioną przyprawą, czyli mixem opisanym tutaj:

      http://www.bycidealna.pl/2014/03/mix-ulubionych-przypraw.html

      Usuń
  13. Bardzo lubię tortille i też niestety nie znalazłam żadnej razowej... ale ja je opiekam w grilu elektrycznym i też są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam tortillę! Ja często wrzucam do niej wszystko, co akurat mam w lodówce i wychodzi pyszna :).

    www.navylight.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Gdzie kupiłaś te tortille? w mojej biedrze tylko pszenne ;(

    OdpowiedzUsuń
  16. osobiście jestem fanką meksykańskiej kuchni!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  17. duży plus - tortilla naprawdę zdrowa - nie polecam maki kukurydzianej, ten kurczak smażony na wodzie - to dobre rozwiązanie - popieram, posiłek węglowodanowo - białkowy, tak trzymać!
    pozdrawiam
    El

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten kombiwar wygląda intrygująco! Niestety samą taką tortillą zazwyczaj się nie najadam :(
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, wygląda przepysznie, zwłaszcza kiełki i rzodkiewka pobudziły moje kubki smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam tortille! Łatwo i szybko się je robi, i mam tak samo jak Ty - ja najedzona, chłopak za chwilę szuka czegoś do zjedzenia:D Ja nie wiem, czy oni mają żołądki bez dna?!:)

    Miłego poniedziałku,
    Pat.

    OdpowiedzUsuń
  21. Super pomysłowo, szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. hej :)
    pomyślałabyś o wersji bloga na telefon?

    OdpowiedzUsuń
  23. robiłam ostatnio wyzwanie deski przez 7 dni, dodalam dwa dni temu cwiczenia na brzuch i potwornie bola mnie okolice żeber na plecach, nie jestem w stanie sie podnieść bez podparcia rekoma, wiesz może co to i skąd? czy to przetrenowanie? chociaz watpie, wydaje mi sie ze minuta/dwie deski (zrobione przerwami) nie moze dac takiego bolu.. :(

    OdpowiedzUsuń
  24. uwielbiam tortillę <3 tylko jak kupię u Turasów to później mi brzuch rośnie :(

    OdpowiedzUsuń
  25. Smakowicie :) Ja kiedyś próbowałam zrobić domową ( woda , mąka wedle naszych upodobań ) wyszła całkiem smaczna ale kiedyś muszę poszukać w sklepach właśnie pełnoziarnistych :)

    OdpowiedzUsuń
  26. No właśnie ciężko znaleźć te zdrowsze wrapy w sklepach. Ale będę szukać dalej :). Podoba mi się Twój kombiwar i chyba się też nad podobnym rozejrzę. Zwłaszcza, że cena którą podałaś jest bardzo atrakcyjna. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Też uwielbiam tortillę z kurczakiem :) robię z pomidorkami, ogórkiem, sałatą i sosem czosnkowym z jogurtu greckiego. Pycha :) Problem jest jeden: jedna tortilla ( sam placek) ma.... 200 kalorii!!!

    OdpowiedzUsuń

fitblog

więcej

lifestyle

więcej

motywacja

więcej

odzież, obuwie, sprzęt

więcej