Tortillę zdarza mi się kupować bardzo często. Takie danie jakie zrobiłam dzisiaj dla mnie i mojego chłopaka, jest bardzo dobrą opcją na podróż. Całość można schować do pudełka i zabrać ze sobą. Nie wymaga odgrzewania ani użycia sztućców i jest bardzo smaczna. Do środka możemy włożyć to co lubimy najbardziej. Placki nie są już trudno dostępne, a w niektórych sklepach możemy kupować je w miarę tanio - zaczynamy !
1. Wybór Tortilli - w sklepach mamy duży wybór, ale zdecydowana większość wrapów jest pszenna. Radziłabym poszukać pełnoziarnistych lub kukurydzianych. Mi w smaku bardziej odpowiada pierwsza opcja. Kukurydziane smakują odrobinę gorzej i są mało elastyczne, co utrudnia przygotowanie. Sama wybieram 4 Whole Wheat Bakery Wraps z firmy Poco Loco, niestety w 59% zrobione są z mąki pszennej i mają sporo chemii w składzie - nie mogę się zmobilizować i zacząć robić domowe. Jeden placek waży 62g i ma 23,7g węglowodanów (cukry 1,6g)
2.Kiełki -rzeżuchy, rzodkiewki, brokuła, lucerny - jakie najbardziej lubicie. Staram dodawać je jeść niemal codziennie. Do takiego dania pasują bardzo dobrze.
3. Do kiełków dodałam to co znalazłam w lodówce: cebulę - ( miałam akurat białą, lepiej dać czerwoną) , czosnek, rzodkiewkę i odrobinę tartego parmezanu. Możecie dodać również kukurydzę, sałatę lodową, paprykę itp. W opcji na wynos lepiej zrezygnować z czosnku i cebulki :)
4. Kurczak - ugotowałam go na patelni (zamiast tłuszczu użyłam wody) po 8 min był już gotowy. Po 200g do każdej porcji.
5. Sos -najbardziej lubię robiony czosnkowy, ale dzisiaj poszłam na łatwiznę i użyłam po prostu keczupu - nie domowego tylko kupnego Niegdyś szukałam odpowiedniego dla siebie i przepatrzyłam składy wszystkich, które znalazłam w sklepach. Trójka faworytów to: McDonalds - jedyny na rynku bez glutenu, ale z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, Heinz oraz Pudliszki - zwykle wybieram ten ostatni.
6. Po zawinięciu przez 5 minut zapiekam w kombiwarze halogenowym - temperatura 200 stopni
Gotowe ! czas przygotowania: 15 min
Jak zwykle mi wystarczyło, a mój chłopak za pół godziny znów był głodny :)
1. Wybór Tortilli - w sklepach mamy duży wybór, ale zdecydowana większość wrapów jest pszenna. Radziłabym poszukać pełnoziarnistych lub kukurydzianych. Mi w smaku bardziej odpowiada pierwsza opcja. Kukurydziane smakują odrobinę gorzej i są mało elastyczne, co utrudnia przygotowanie. Sama wybieram 4 Whole Wheat Bakery Wraps z firmy Poco Loco, niestety w 59% zrobione są z mąki pszennej i mają sporo chemii w składzie - nie mogę się zmobilizować i zacząć robić domowe. Jeden placek waży 62g i ma 23,7g węglowodanów (cukry 1,6g)
2.Kiełki -rzeżuchy, rzodkiewki, brokuła, lucerny - jakie najbardziej lubicie. Staram dodawać je jeść niemal codziennie. Do takiego dania pasują bardzo dobrze.
3. Do kiełków dodałam to co znalazłam w lodówce: cebulę - ( miałam akurat białą, lepiej dać czerwoną) , czosnek, rzodkiewkę i odrobinę tartego parmezanu. Możecie dodać również kukurydzę, sałatę lodową, paprykę itp. W opcji na wynos lepiej zrezygnować z czosnku i cebulki :)
4. Kurczak - ugotowałam go na patelni (zamiast tłuszczu użyłam wody) po 8 min był już gotowy. Po 200g do każdej porcji.
5. Sos -najbardziej lubię robiony czosnkowy, ale dzisiaj poszłam na łatwiznę i użyłam po prostu keczupu - nie domowego tylko kupnego Niegdyś szukałam odpowiedniego dla siebie i przepatrzyłam składy wszystkich, które znalazłam w sklepach. Trójka faworytów to: McDonalds - jedyny na rynku bez glutenu, ale z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, Heinz oraz Pudliszki - zwykle wybieram ten ostatni.
6. Po zawinięciu przez 5 minut zapiekam w kombiwarze halogenowym - temperatura 200 stopni
Gotowe ! czas przygotowania: 15 min
Jak zwykle mi wystarczyło, a mój chłopak za pół godziny znów był głodny :)
Smakowicie wygląda. Przydałby mi się taki kombiwar. Choć na blacie w kuchni już powoli brakuje mi miejsca :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Magda ze SztukiStudiowania :)
Naprawdę warto, robi to co piekarnik kosztuje 80 zł i mam go już 2 lata - na samych rachunkach się zwróci.
UsuńWygląda na bardzo proste. Super! Dzięki za przepis :) Na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńOd kiedy sprawdziłam skład tych gotowych placków więcej po nie nie sięgnęłam - sama chemia :( Raz zrobiłam sama, co prawda z mąki pszennej, bo tylko taką dysponowałam, wyszły ok, trochę grube i twarde, ale to kwestia wprawy i metody prób i błędów. Spróbujcie zrobić same, nie jest to wcale takie trudne i pracochłonne :)
OdpowiedzUsuńNiestety :( ma ktoś może przepis albo pomysł na takie placki z mąki żytniej razowej ? jaki tłuszcz dodać ?
Usuń10 placków robię z proporcji: 1,5 szkl. mąki razowej żytniej, łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki ciepłej wody, 1 łyżeczka oleju kokosowego (może być inny olej). Mieszam suche składniki, dodaję wodę i olej. Całość zagniatam do jednolitej masy (nie klejącej się do ręki). Odstawiam na pół godziny i później formuje wałek kroję na równe części, rozwałkowuję, wycinam koła za pomocą talerza. I na rozgrzany teflon po 30 sek. z każdej strony, układam na stos, przykrywam ścierką żeby byłe elastyczne i gotowe.
UsuńRozwałkowywać proponuję na silikonowej stolnicy... właściwie takiej macie. Dzięki temu, można go rozwałkować naaaaprawdę bardzo mocno (cieniutkie placuszki) a nieklejące właściwości silikonu umożliwiają zdjęcie takiego placka w jednym kawałku. Polecam!
UsuńMichał
mniam mniam ;)
OdpowiedzUsuńNiestety nie posiadam kombiwaru, a szkoda bo nie zawsze chce się nagrzewać cały piekarnik. Pomysł na posiłek bardzo fajny, muszę sobie zrobić kiedyś takie przekąski do pracy. Ale z gotowych placków na tortillę chyba korzystać nie będę, tylko zrobię je sama, byle nie z mąki pszennej ;)
OdpowiedzUsuńnajlepsza tortilla nie jest zapiekana a zwinięta i podgrillowana na patelni grillowej albo grillu elektrycznym
Usuńoj ciekawe :)
OdpowiedzUsuńjestem fanką tortilli ;)
muszę wypróbować ;)
nowy wpis. :) http://izey-izabella.blogspot.com/
W kauflandzie są pełnoziarniste i mają bardzo fajny skład, znalzłam takie w 75% zrobione z mąki razowej :)
OdpowiedzUsuńto może się przejadę, akurat mam kawałek do Kauflanda - niestety w PL nie widziałam jeszcze gotowych z mąki razowej. W Anglii to norma, tam kupowałam pyszne razowe pity do zapiekania.
Usuńnormalnie w biedronce można kupić tortille razową. Zresztą już praktycznie w każdym większym sklepie się taką dostanie.
UsuńWygląda supper ja robię domowego kebaba, placki niestety kupuję i niestety pszenne bo nie znalazłam jeszcze pełnoziarnistych:( kurczaka z przyprawą do gyrosa smaże na ileju kokosowym placki pieke na patelni z odrobiną mozarelli, potem dorzucam warzywa cebulka, ogórek, papryka marynowana, ogrek konserwowy, pomidor, ale to wszystko jest uznaniowe i dodatkowo sos czosnkowy na bazie jogurtu 0% tluszczu bo placki pszenne:) no jest takie dobre że każdy kebab w mieście się chowa:)
OdpowiedzUsuńA po co ten ketchup nieszczęsny? Sama chemia, cukier i syf
OdpowiedzUsuńBo sos musi być a nie miałam robionego czosnkowego.
UsuńSkład Pudliszki: pomidory, cukier, ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromat naturalny.
Skrobia modyfikowana to nie skrobia modyfikowana genetycznie, jest nieszkodliwa dla zdrowia.
"Do ketchupu i pomidorowych sosów często dodaje się sporą ilość cukru, by zabić kwaśność zbieranych zbyt wcześnie pomidorów. W efekcie jest to prawdziwa cukrowa bomba. Niektóre sosy pomidorowe zawierają 27 g cukru na 100 g produktu. To prawie 7 łyżeczek cukru!"
UsuńTak ale nie jem go codziennie, a gdy już to robię staram się dodawać go w małych ilościach około 10g.
Usuńtak, ale niestety wadą ketchupu pudliszki jest to, że jest w opakowaniu z plastiku nr 3 :(
UsuńChyba muszę się za nimi rozejrzeć, zawsze jakieś urozmaicenie :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Zastanawiałam się nad piekarnikiem halogenowym, polecasz?
OdpowiedzUsuńTak polecam, muszę zrobić o nim wpis - po dwóch latach używania :)
UsuńMam pytanie, czy doprawiałas czyms kurczaka? Bo na zdjeciach jest jakby czerwony, tylko nie wiem czy to przyprawy czy po prostu nabrał koloru po wymieszaniu z innymi skladnikami? :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy doprawiałas czyms kurczaka przed gotowaniem? Bo na zdjeciach jest jakby czerwony tylko nie wiem czy to za sprawą przypraw czy po porostu nabrał koloru po wymieszaniu z reszta skladników tortilli? :)
OdpowiedzUsuńDoprawiałam kurczaka moją ulubioną przyprawą, czyli mixem opisanym tutaj:
Usuńhttp://www.bycidealna.pl/2014/03/mix-ulubionych-przypraw.html
Bardzo lubię tortille i też niestety nie znalazłam żadnej razowej... ale ja je opiekam w grilu elektrycznym i też są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tortillę! Ja często wrzucam do niej wszystko, co akurat mam w lodówce i wychodzi pyszna :).
OdpowiedzUsuńwww.navylight.blogspot.com
Gdzie kupiłaś te tortille? w mojej biedrze tylko pszenne ;(
OdpowiedzUsuńosobiście jestem fanką meksykańskiej kuchni!!! <3
OdpowiedzUsuńduży plus - tortilla naprawdę zdrowa - nie polecam maki kukurydzianej, ten kurczak smażony na wodzie - to dobre rozwiązanie - popieram, posiłek węglowodanowo - białkowy, tak trzymać!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
El
Ten kombiwar wygląda intrygująco! Niestety samą taką tortillą zazwyczaj się nie najadam :(
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
Mniam, wygląda przepysznie, zwłaszcza kiełki i rzodkiewka pobudziły moje kubki smakowe ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tortille! Łatwo i szybko się je robi, i mam tak samo jak Ty - ja najedzona, chłopak za chwilę szuka czegoś do zjedzenia:D Ja nie wiem, czy oni mają żołądki bez dna?!:)
OdpowiedzUsuńMiłego poniedziałku,
Pat.
Super pomysłowo, szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńhej :)
OdpowiedzUsuńpomyślałabyś o wersji bloga na telefon?
robiłam ostatnio wyzwanie deski przez 7 dni, dodalam dwa dni temu cwiczenia na brzuch i potwornie bola mnie okolice żeber na plecach, nie jestem w stanie sie podnieść bez podparcia rekoma, wiesz może co to i skąd? czy to przetrenowanie? chociaz watpie, wydaje mi sie ze minuta/dwie deski (zrobione przerwami) nie moze dac takiego bolu.. :(
OdpowiedzUsuńuwielbiam tortillę <3 tylko jak kupię u Turasów to później mi brzuch rośnie :(
OdpowiedzUsuńSmakowicie :) Ja kiedyś próbowałam zrobić domową ( woda , mąka wedle naszych upodobań ) wyszła całkiem smaczna ale kiedyś muszę poszukać w sklepach właśnie pełnoziarnistych :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie ciężko znaleźć te zdrowsze wrapy w sklepach. Ale będę szukać dalej :). Podoba mi się Twój kombiwar i chyba się też nad podobnym rozejrzę. Zwłaszcza, że cena którą podałaś jest bardzo atrakcyjna. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam tortillę z kurczakiem :) robię z pomidorkami, ogórkiem, sałatą i sosem czosnkowym z jogurtu greckiego. Pycha :) Problem jest jeden: jedna tortilla ( sam placek) ma.... 200 kalorii!!!
OdpowiedzUsuń