Witam
Dzisiaj poruszam na blogu temat, którego jeszcze nigdy chyba nie było - przyprawy. W kuchni bardzo rzadko używam gotowych mieszanek, które można kupić w sklepie. Zwykle robię je sama. W tych kupnych (nawet jeżeli, udało mi się znaleźć coś bez sztucznych polepszaczy smaku) najbardziej przeszkadzała mi sól na pierwszym miejscu w składzie. Samemu naprawdę można zrobić równie smaczną kompozycję bez jej użycia.
Najczęściej kupuje przyprawy, przy większych zakupach w Auchan. Byłam w różnych marketach i wydaje mi się, że tam jest najtaniej. Jedna torebka kosztuje od 40-45gr do 1,10zł. Więcej niż złotówkę kosztowała tylko cebula granulowana z Prymat. Na całe zapasy wyjadę mniej więcej 8 zł i wystarcza mi to na 3 miesiące.
Tym razem kupiłam 2 x papryka słodka, majeranek, 4 x papryka ostra, 3 razy czosnek granulowany, bazylia, 2 x cebula suszona. W słoiczkach powyżej mam to co zostało z poprzednich zakupów. W piesku jest pieprz, w małych słoiczkach cebula + zioła prowansalskie. Duże słoiczki są na paprykę i czosnek oraz pusty na nową mieszankę.
Wsypałam do niego : torebkę papryki słodkiej, 2 torebki ostrej, 1.5 czosnku granulowanego, 0.5 majeranku, 2 torebki cebuli suszonej, trochę bazylii, czarnego pieprzu i ziół prowansalskich. Dla mnie całość smakuje bardzo dobrze. Najbardziej wyczuwalna w smaku i zapachu, jest papryka.
Swojego miksu, używam głównie do doprawiania mięs - najczęściej gotowanego kurczaka. Pieczone frytki z taką posypką również dobrze smakowały.
Całkiem osobno lubię mieć jeszcze sam czosnek, oraz mieszankę papryki ostrej ze słodką. Do kurczaka lubię sobie dodać więcej czosnki, ale wolę tego nie robić przed wychodzeniem z domu :)
Gotowe!
Do małych słoiczków wsypałam: zioła prowansalskie x 2, majeranek i cebulę. Nie lubię trzymać otwartych torebek w kuchennej szafce. Jeżeli polecacie jeszcze jakiś składnik bądź inną mieszankę z podobnych składników dajcie znać.
Pozdrawiam
Dzisiaj poruszam na blogu temat, którego jeszcze nigdy chyba nie było - przyprawy. W kuchni bardzo rzadko używam gotowych mieszanek, które można kupić w sklepie. Zwykle robię je sama. W tych kupnych (nawet jeżeli, udało mi się znaleźć coś bez sztucznych polepszaczy smaku) najbardziej przeszkadzała mi sól na pierwszym miejscu w składzie. Samemu naprawdę można zrobić równie smaczną kompozycję bez jej użycia.
Najczęściej kupuje przyprawy, przy większych zakupach w Auchan. Byłam w różnych marketach i wydaje mi się, że tam jest najtaniej. Jedna torebka kosztuje od 40-45gr do 1,10zł. Więcej niż złotówkę kosztowała tylko cebula granulowana z Prymat. Na całe zapasy wyjadę mniej więcej 8 zł i wystarcza mi to na 3 miesiące.
Tym razem kupiłam 2 x papryka słodka, majeranek, 4 x papryka ostra, 3 razy czosnek granulowany, bazylia, 2 x cebula suszona. W słoiczkach powyżej mam to co zostało z poprzednich zakupów. W piesku jest pieprz, w małych słoiczkach cebula + zioła prowansalskie. Duże słoiczki są na paprykę i czosnek oraz pusty na nową mieszankę.
Wsypałam do niego : torebkę papryki słodkiej, 2 torebki ostrej, 1.5 czosnku granulowanego, 0.5 majeranku, 2 torebki cebuli suszonej, trochę bazylii, czarnego pieprzu i ziół prowansalskich. Dla mnie całość smakuje bardzo dobrze. Najbardziej wyczuwalna w smaku i zapachu, jest papryka.
Swojego miksu, używam głównie do doprawiania mięs - najczęściej gotowanego kurczaka. Pieczone frytki z taką posypką również dobrze smakowały.
Całkiem osobno lubię mieć jeszcze sam czosnek, oraz mieszankę papryki ostrej ze słodką. Do kurczaka lubię sobie dodać więcej czosnki, ale wolę tego nie robić przed wychodzeniem z domu :)
Gotowe!
Do małych słoiczków wsypałam: zioła prowansalskie x 2, majeranek i cebulę. Nie lubię trzymać otwartych torebek w kuchennej szafce. Jeżeli polecacie jeszcze jakiś składnik bądź inną mieszankę z podobnych składników dajcie znać.
Pozdrawiam
Popieram samodzielne przygotowywanie mieszanek - te gotowe zwykle mają tyle soli lub chemii, że żal psuć tym zdrową potrawę. Za to poza kupowanymi przyprawami polecam ususzyć sobie zioła i następnie pokruszyć do dania - i wszystko zostaje naturalne i zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńpapryka ostra i bazylia to mój must have :) chociaż drzewko bazylii też u mnie stoi :P
OdpowiedzUsuńja bardzo lubię oregano, mogę je dodawać dosłownie do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńsama mieszanka bardzo ciekawa, chyba spróbuję stworzyć sobie podobną :)
Ja lubię jeszcze oregano i do mięsa rozkruszona kolendrę :) a do zupy lubczyk :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Dominika
idealna mieszanka do ryby : pieprz czarny, kurkuma, koperek suszony, oregano i to pomieszać w miseczce ze skórka cytryny, oliwą i rybka do piekarnika - najlepsza!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńU mnie konieczna jest kurkuma i imbir :)
OdpowiedzUsuńJak kupujecie czosnek granulowany to sprawdzajcie kraj pochodzenia bo często są to Chiny...
OdpowiedzUsuńA jak Chiny to co?
UsuńFajniutkie pomysły, pełen szacun że sama robisz sobie przyprawy ;)
OdpowiedzUsuńDodaje do obserwowanych ;)
Zapraszam do mnie ;*
http://diamond-life-healthly.blogspot.com
P.S - ja jestem wielką fanką czosnku ;)
OdpowiedzUsuńCebule suszoną bardzo polubiłam dodawać do wielu potraw i koperek do wszystkiego. A bazylia stoi na parapecie, świetny ma smak.
OdpowiedzUsuńUwielbiam różne przyprawy, choć czasem korzystam z gotowcow, lecz podobnie jak tobie mi też przeszkadza sól.
OdpowiedzUsuńJa zawsze kupuję przyprawy w sklepie "skworcu", i też sama tworzę mix z różnych przypraw :) Bardzo lubię dodawać chili, curry, czosnek niedźwiedzi, i przekonałam się do sambar masala jeśli robię jakiś sos, lub duszę mięso z warzywami :)
OdpowiedzUsuńwszystko spoko, tylko już naprawdę któryś raz się do tego zbieram i pomyślałam, że w końcu napiszę- popracuj nad interpunkcją! Większość przecinków w tekście jest zbędna lub postawiona w złych miejscach, to zdecydowanie pogarsza jakość czytania.
OdpowiedzUsuńPrzykładowo: 'Samemu naprawdę można zrobić równie smaczną kompozycję, bez jej użycia.' lub
'Całkiem osobno lubię mieć jeszcze sam czosnek, oraz mieszankę papryki ostrej ze słodką.' lub wiele innych :)
powodzenia i pozdrawiam!
Moim absolutnym faworytem jest CURRY, uwielbiam za smak i za to, ze przyspiesza metabolizm :) a totalnym mistrzem jest świeża bazyliaa!! Czosnek też kocham, ale jako że przygotowany obiad zazwyczaj jem w szkole, to niestety muszę sobie odpuścić hahah
OdpowiedzUsuńZdziwiła mnie tylko przyprawa 'cebula', nie widzę sensu - wydaję mi się, że dodaje tylko odstraszającego zapachu
she-lifts.blogspot.com
Polecam dodawać przyprawę curry do dań z ryżem :) Pycha :D
OdpowiedzUsuńPrzyprawy uwielbiam i lubię eksperymentować z ich zastosowaniem:) Takie własne mixy są dobrym sposobem nie tylko na lepszej jakości mieszanki,ale i dopasowanie gustu smakowego do siebie:)
OdpowiedzUsuńMoją ulubioną przyprawą do wszystkiego jest harissa, którą przywiozłam z Maroka. Jest to mieszanka wszystkiego, co ostre - co ważne - bez soli. Jest bardzo ostra i bardzo wydajna :) Jak wybieram zwykłe przyprawy w sklepach, to rozbraja mnie wszechobecność soli i glutaminianu sodu... no po co to. A czasem znaleźć przyprawy bez tego jest bardzo trudno... teraz łatwiej znaleźć bez gluta, ale sól jest w większości mieszanek. Czasem tez robię takie mieszanki DIY ;) ale to zazwyczaj jak ta gotowa się skończy. Dobry pomysł kupić zapasy i zrobić własne propozycje. Myślę, że wkrótce się z tym pobawię :)
OdpowiedzUsuńCos czuje ze wezmę przykład z Ciebie i porobie dzisiaj identyczne mieszanki. Za każdym razem jak robię kurczaka to czuje ze cos mi w nim brakuje ? Moze to to ?;)
OdpowiedzUsuńZamiast czosnku granulowanego zdecydowanie bardziej polecam czosnek staropolski z Kamisa -moja ukochana przyprawa ma naturalny smak i zapach.Oprocz czosnku zawiera również zioła przez co zyskuje na smaku..zawsze kupuję go w realu, bo niestety nie wszędzie można go dostać... bardzo dobrze sprawdza się w sosie czosnkowym :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam lubczyk! najbardziej do ryb, jeśli nie próbowałaś to polecam posypać sobie nim łososia na parze ;D ja sypie i zjadam bez soli ;)
OdpowiedzUsuńno i do zup bardzo dobry bo ma lekko rosołkowy smak ;)
słoiczki z ikei ?:)
OdpowiedzUsuńteż wolę sama doprawiać niż kupować gotowe mieszanki :)
Ja zawsze robię mix dopiero podczas doprawiania :) moimi faworytami są cząber, kolendra, ostre papryczki (w całości), trawa cytrynowa i lubczyk. Nie używam w ogóle soli :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę smakują Wam takie suszone potworki? Nie lepiej wysiać sobie bazylię czy inne zioła w doniczce?
OdpowiedzUsuńA suszona cebula to już hit x.x
Pozdrawiam
posiadaczka pieprzu i garam masali
Fajny pomysł, ale w mojej kuchni od wielu miesięcy nie ma już czosnku granulowanego. Kupuje świeży i siekam do mięsa, szpinaku, sałatek i innych dań... uważam, że świeży jest zdrowszy i smaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńPS: bardzo lubie czytać twojego bloga. Dzięki tobie zaczęłam ćwiczyć, zaczęłam od 30- sto dniowego programu zMelB i Tiffany i schudlam 5 kg, odstawiajac przy tym słodycze i gotowe dania. Pilam dużo wody z cytryna, zielona herbatę i mnóstwo świeżych warzyw. Nie glodzilam się, jadlam regularnie i jestem zadowolona z efektów, cwicze już 3 miesiąc. Trochę rzadziej, niż w pierwszym miesiącu, bo tylko 3-4 razy w tygodniu, a nie 6, ale waga spadła o następny kilogram, a ciało robi się umiesnione, niestety, albo stety musze wymienić całą garderobe :) żałuję tylko, że nie zmierzylam obwodu ciała.
Pozdrawiam
Jakiś czas temu trafiłam na przyprawy od Ten Smak. Mają bardzo duży wybór ale najbardziej spodobały mi się Zioła Małgosi i 18 ziół ojca mateusza. Na prawdę świetny mają skład i wychodzą dużo taniej niż mixy ze sklepów. Poszukajcie w internecie albo na straganach na bazarach :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie powinnaś dołączyć kurkumę, jej składnik kurkumina ma tyle zalet, że serio nie jestem w stanie ich zliczyć, np przyspiesza przemianę materii, regeneruje wątrobę, polecam Ci poczytać trochę o tym ;) jeśli nie lubisz smaku kurkumy, spokojnie można ją zastąpić suplementami, ja tak robię ;) jedynie trzeba zwracać uwagę na to aby suplementy miały dobrą wchłanialność, a jeśli używasz przyprawę trzeba również dodać pieprz i najlepiej zdrowy olej, jak np lniany.
OdpowiedzUsuńNo nie wiem czy suplementy będą dobrą odmianą dla kurkumy , z tego co mi wiadomo nie ma w tej chwili suplementu który wykazywałby porządną bioaktywność , a jakieś tam marne 3% mnie nie satysfakcjonuje . Ja ciągle stosuje samą kurkumę i nie wyobrażam sobie teraz życia bez niej
Usuń40 gr za przyprawę? To nic innego jak kupowanie śmieci , czyli najgorszej jakości. To tak samo jak herbata granulowana a liściasta. Granulowana kupisz za grosze, a liściastą juz za 5- 6 zł. Ja zawsze kupuje przyprawy i zioła w sklepach ziołowych, gdzie: maja certyfikat eco, czyli są z roślin lepszej jakości. Cena to maksymalnie do 3 zł ale za to mam o wiele więcej gram, np: 50 gr, 40, 30. Przykład: cynamon, ten sprzedawany w supermarketach jest chiński gorszej jakości i zawiera więcej kumaryn, które uszkadzają wątrobę. Dlatego najlepiej jest kupować cejloński, ale ten to juz w prawdziwych sklepach zielarskich z przyprawami :) Dlatego polecam kierowac się nie tylko cena , ale tez pochodzeniem i jakością. W sklepach takich tańsze sa także produkty poszukiwane jak komosa ryżowa, owoce noni, ksylitol i wiele wiele róznych i zdrowych produktów. Naprawdę polecam. A przyprawy typu vegeta, kostki rosołowe i te z glutaminianem to syf. Gulasz przyprawiony czubrycą smakuje jak wegierski bez porównania z vegetą.
OdpowiedzUsuń