Witam
O tym że Avokado to smaczny i zdrowy wybór, chyba nie trzeba nikomu przypominać. Sama pierwszy raz spróbowałam tego owocu dwa lata temu, kupił go mój chłopak. O dziwo bardzo mi posmakował i od tego momentu, często gości w mojej kuchni. Kupując go w marketach trzeba uważać, kilka razy zdarzyło mi się, że na następny dzień było całkiem przejrzałe. Tak naprawdę, nadaje się do spożycia tylko przez kilka dni. Dlatego wolę wybierać te twardsze, które po kilku dniach są gotowe do przyrządzenia.
Nie wiem dlaczego, ale zazwyczaj te owoce w zimie są tańsze niż w lecie. Wczoraj udało mi się kupić 2 spore sztuki w Tesco po 1,99zł. W wakacje, z tego co pamiętam, kosztowały 4 zł. Nie warto robić większych zapasów. Niedojrzałe avocado, tak jak i przejrzałe nie smakuje dobrze.
A jak wy najczęściej je przygotowujecie ?
Pozdrawiam
O tym że Avokado to smaczny i zdrowy wybór, chyba nie trzeba nikomu przypominać. Sama pierwszy raz spróbowałam tego owocu dwa lata temu, kupił go mój chłopak. O dziwo bardzo mi posmakował i od tego momentu, często gości w mojej kuchni. Kupując go w marketach trzeba uważać, kilka razy zdarzyło mi się, że na następny dzień było całkiem przejrzałe. Tak naprawdę, nadaje się do spożycia tylko przez kilka dni. Dlatego wolę wybierać te twardsze, które po kilku dniach są gotowe do przyrządzenia.
Pierwszy ze sposobów pojawił się już miesiąc temu na moim Instagramie, Zdecydowanie najczęściej jem avokado z czosnkiem. Pokrojone w kosteczkę razem ze startym ząbkiem, ugniatam widelcem na talerzu. 3 minuty i gotowe.
Tak wyglądały moje kanapki, które zjadłam dzisiaj na drugie śniadanie. Do czosnku i avokado dodałam jedno nieduże jajko na półtwardo. Tutaj również nie było problemu, ze zgnieceniem całości widelcem.
Na koniec dodałam kiełki lucerny i rzodkiewkę. Było przepyszne :)
Nie wiem dlaczego, ale zazwyczaj te owoce w zimie są tańsze niż w lecie. Wczoraj udało mi się kupić 2 spore sztuki w Tesco po 1,99zł. W wakacje, z tego co pamiętam, kosztowały 4 zł. Nie warto robić większych zapasów. Niedojrzałe avocado, tak jak i przejrzałe nie smakuje dobrze.
Pozdrawiam
Polecam kupić awokado odmiana Hass, to z ciemna skórką.
OdpowiedzUsuńHass jest bardziej maślane.
Ja najczęściej robię guacamole, od klasycznego po rózne wariacje- musze sprobowac z jajkiem :)
Hass jest po prostu pyszne, jako masełko na chrupiącej grzance ...z pieprzem i odrobiną soli
UsuńRobiłam u siebie podobne kanapki na nowy rok :) bardzo lubię awokado, choć rzadko je kupuję...
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nigdy nie jadłam awokado. :) Ale mam zamiar to zmienić :)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj kupiłam po raz pierwszy i...ble!
UsuńMnie tez nie smakuje :-((
UsuńNamówiłaś mnie do kolejnego podejscia do awokado, przyznaję się bez bicia, że moje kubki smakowe go nie trawią... :)
OdpowiedzUsuńCzy w takim razie tylko mnie avokado nie smakuje?
OdpowiedzUsuńMnie też nie za bardzo :(( ale ja je dodaje do koktajli - inne owoce całkowicie maskują smak awokado a warto je jeść bo są źródłem wielu witamin, potasu wapnia i takich tam :) spróbuj z koktajlem, może ci posmakuje :)
UsuńDzięki, tak zrobię! :)
UsuńJa kroję awokado w kostki, dodaję czerwoną cebulę drobno pokrojoną w kostkę, jajko na twardo (bądź półtwardo) i dodaję trochę pieprzu . Rozgniatam całość widelcem - i pasta gotowa :)
OdpowiedzUsuńJa robię pastę z tuńczykiem jajkiem na twardo czerwoną cebulą i majonezem. Wychodzi pyszna pasta.
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu spróbować :) czaje się na avocado za każdym razem jak jestem w markecie, jednak zawsze jest jakieś ale... (albo zgnite albo jakoś dziwnie wygląda ;_; ) Tak samo z kiełkami, niech no tylko wyzdrowieje, to zabieram się healthy food <3
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne pasty jak Ty,a czasem awokado wykorzystuje też do kremu czekoladowego:)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam avocado z serkiem topionym wędzonym jest wtedy pysznie:)
OdpowiedzUsuńJa właśnie robię z jajkiem, czosnkiem, sokiem z cytryną i odrobiną majonezu. Pycha! Chociaż z początku nie smakowało mi, zmuszałam się bo takie wartościowe aż zaskoczyło i zawsze zjadam ze smakiem ;)
OdpowiedzUsuńJa robię pastę z avocado, sera bialego, czosnku, rzodkiewki, szczypioru i kiełków:) jest niesamowita i wystarczy na parę dni. Dobre rozwiązanie dla osób które nie przepadają za smakiem avocado bo jest slabo wyczuwalne :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, bo jakoś nie mogę się przekonać do owoców na kanapkach, ale chyba spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować mus z awokado o smaku... czekoladowym. Wiem, wiem, brzmi nieciekawie, ale to energetyzująca i przede wszystkim smaczna przekąska. Wystarczy jedno awokado, dwa banany, dwie łyżki kakaa i łyżka miodu do smaku, wszystko należy zmiksować blenderem i schłodzić przed podaniem. Praktycznie nie czuć awokado, tylko banany i kakao, więc to świetna alternatywa dla łasuchów takich jak ja. :) J.x
OdpowiedzUsuńJa proponuję, aby banany były bardziej dojrzałe, czyli z ciemną skórką - słodsze, bo inaczej mus wyjdzie mdły... przynajmniej mi taki wyszedł, za bardzo było czuć przede wszystkim kakao i taki tłusty posmak awokado i mimo że uwielbiam ten owoc, mogłabym skroić i jeść solo, tak w takiej kompozycji, gdybym jadła go po raz pierwszy, strasznie bym się zraziła.
UsuńBardzo smaczna jest pasta z avocado z czosnkiem i suszonymi pomidorami-wszystko nalezny zmiksowac z odrobina oliwy z oliwek.
UsuńZamiast kakao można również użyć karobu, świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny
Usuńhttp://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/babeczki-z-fasoli-jas/
O jeju ja tak statsznie nie lubie smaku awokado ;(
OdpowiedzUsuńJutro na śniadanie zamierzam przyrządzić awokado z dodatkiem kakao jako nadzienie do naleśników. :)
OdpowiedzUsuńHej... Mam głupie pytanie: czy jak będę ćwiczyła, nie jadła słodyczy i normalnie jadła bez takiej diety, czy zobaczę efekty?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od efektu który chcesz osiągnąć. Jeśli chcesz najzwyczajniej w świecie troche schudnąć i ukształtować mięśnie najważniejsze, jest żeby nie zmieniać swojej diety radykalnie. Ciężko się nagle przestawić całkowicie, na wszystko. Na początku najlepiej zrezygnować z 'najgorszego jedzenia' w postaci wszelkich czipsów, orzeszków w ostrej panierce, słodkich napoi, słodyczy. Jeżeli jest ciężko polecam stopniowo przestawiać się na przekąski w postaci paluszków, popkornu z czego później również zrezygnować na rzecz suszonych i świeżych owoców, warzyw, orzechów, wafli ryżowych, pełnoziarnistych ciastek (najlepiej niskosłodzonych). Trzeba zamienić kupne napoje na wode, lub naturalne soki. Osobiście przygotowuje sobie sama soki z owoców których po prostu nie słodze, dzięki czemu są w 100% naturalne, lekkie i zdrowe. W następnym kroku można odstawić wszystko to, co najtłustsze z domowego jedzenia i stopniowa zamieniać reszte posiłków na zdrowe rzeczy. Nic nie stanie sie, jeśli będziesz jadła na obiady domową zupe. Ale lepiej zrezygnować z frytek na oleju na rzecz pieczonych. Lepiej zjeść kurczaka przygotowanego na parze (nie trzeba mieć do tego urządzenia, poszukaj w internecie), lub upieczonego niż usmażonego. Idąc powoli, takim rokiem rozumowania po czasie będziesz umiała sama zdecydować to i jak - a efekty przyjdą.
UsuńChcę spróbować, ale... no właśnie :) czas się w końcu przełamać
OdpowiedzUsuńnie jem awokado z dodatkami:) wydłubuję je łyżeczką i wcinam solo:)
OdpowiedzUsuńświeżość avocado najlepiej sprawdzić odrywając brązową kulkę na jednym końcu. Jeśli jest jasne, oznacza, że jest świeże.
OdpowiedzUsuńAwokado uwielbiam! Najbardziej w duecie z wędzonym łososiem na kanapce, albo w sałatce - zarówno owocowej jak i warzywnej sprawdza się świetnie :)
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać że takiego połączenia nie jadłam :) wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJa najbardziej polecam paste na pieczywie ciemnym z pieca/puekarnika chrupiace i cieple, nalozyc paste zlozona z: avokado skropipna cytryna (zeby nie zciemnialo) zgniecione i wymieszane z cebula czerwona w kosteczke i pomidorem bez skorki pokrojana w kosteczke, z papryczka chilli (ja mam przyprawe z suszonymi chilli kawalkami) wiec biore jedna rozgniatam i lacze. Boskie. Mus z avocado mlekiem migdalowym i bananem tez dobry i syty.
OdpowiedzUsuńA do kurczaka najlepsze guacamole :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj jem z jajkiem jak na kanapce, albo kładę na awokado łososia, ewentualnie robie sobie sałatkę z mandarynek, awokado i sera brie <3
U mnie zawsze awokado + odrobina soku z limonki :) Zagnieść i na tosta :)
OdpowiedzUsuńa ja jem tylko "surowe" i trochę mi zajęło polubienie
OdpowiedzUsuńmój ulubiony owoc, tylko z cytryną i pieprzem!
OdpowiedzUsuńUwielbiam avocado, ale nigdy nie jadlam na kanapce wiec jutro rano bedzie pasta z avocado I bialym serem :-D
OdpowiedzUsuńmoja pierwsza i jedyna próba zrobienia pasty z awokado wyszła ohydnie, teraz wypróbuję twoje sposoby :D
OdpowiedzUsuńOwoc sam w sobie jest bezpłciowy, ale jak doda sie dodatki do niego to może być pysznie - może w końcu się do niego przekonam :)
OdpowiedzUsuńja często wybieram opcję z jajkiem ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado. Nawet samo z odrobinką soli :) Tzn na bułeczce oczywiście :P Też rozduszam widelcem przed nałożeniem :)
OdpowiedzUsuńAwokado solo mi nie smakuje jednak w połączeniu z chociażby jajkiem jest o wiele bardziej apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPycha, wypróbowane, na bloga wrzuciłam zdjęcie :-) !
OdpowiedzUsuńJa robię tosta na to kładę awokado (kroję w plasterki) i na to pomidor, świeżo mielona sól i pieprz. Z tostem to zupełnie inna bajka polecam :)
OdpowiedzUsuńwww.polkakilo@blogspot.com
Zawsze jadłam je pokrojone w paseczki na kanapce. Nie próbowałam pasty avokadowej - zainspirowałaś mnie! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ann
Odkryłam awokado w tym roku, na początku - mimo że coś mi przebiegło przed oczami, że musi być miękkie tzn dojrzałe - zrobiłam je jako pastę, ale było tak gorzkie, że niedobre. Potem zaczęłam jeść na ciemnym pieczywie, w formie pasty z białym kremowym serkiem i okazało się, że jest przepyszne! Teraz dodaję je też do sałatki. super. R
OdpowiedzUsuńJeżeli awokado jest bardzo dojrzałe, to po prostu nim smaruję kanapkę niczym serkiem...
OdpowiedzUsuńA jeżeli jest jeszcze jędrne, to w miejsce pestki nakładam krewetki koktajlowe w różowym sosie (jogurt/śmietana z ketchupem)
PYYYYYCHA
Dla tych co się odchudzają, całe awokado ma około 240 kalorii.
OdpowiedzUsuńSuper ! ja się "odchudzam" i potrzebuje ich 1800 dziennie a ciężko mi zjeść 1600 :)
Usuń1. Awokado, jajko, szczypiorek, majonez (przepraszam :D), sól + pieprz, ugniatamy.
OdpowiedzUsuń2. Awokado, pomidor, cebula czerwona, limonka, kolendra, ugniatamy, kroimy i mieszamy
3. Awokado, banan, mango, mleko ryżowe, jogurt grecki, miód, siemie lniane, blender.
4. Awokado jako masło, chleb pełnoziarnisty, łosoś wędzony, jajko półtwarde, pieprz.
5. Jajka na patelnie, mieszamy na jajecznice, pod koniec dodajemy pokrojone awokado, lekko posolić.
MNIAM!
Kanapki wyglądają pysznie, nigdy nie próbowałam mieszać awokado z jajkiem, chyba muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńA ja wykorzystuję awokado zamiast masła. Nie przepadam za jego smakiem solo, ale na kanapce go nie czuję. I wilk syty i owca cała ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://fascynacjafit.blogspot.com/
Wygląda pysznie i chętnie wypróbuję taką wersję. Widziałam kilka przepisów z awokado w roli głównej na portalu fitness.wp.pl :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie lubiłam awokado. Za to ten przepis na kanapkę jest na prawdę niezły ! Ja dodaję dodatkowo cebulkę, sól, pieprz i kładę na pastę ogórki bądź pomidora... to mój zamiennik ta pasta obecnie zamiast serków typu almette! I jest na prawdę sycące wcześniej zjadałam 3-4 kanapki a z tą pastą 2 i dodatkowo jeden owoc :) Znacznie zdrowiej i całkiem smacznie :) Dziękuję za przepis :}
OdpowiedzUsuńA ja jadłem avocado po raz pierwszy dokładnie 25 lat temu - w końcu sierpnia 1989 roku. ˛iIe żeby to była szczególnie ważna informacja.
OdpowiedzUsuńA ja i moje dziecie kochamy avocado,,,jemy je poprostu tak: przekrajam na pol, w dziurke wlewam ciutke oliwy,cytryny i sosu sojowego...jak dla mnie rewelacja...i jemy lyzeczka:)))Smacznego!!!
OdpowiedzUsuńMój ulubiony sposób zjadania avocado to rozgniecenie go widelcem dodając trochę czerwonej cebuli (pokrojona w kosteczkę), magi i świeżo zmielony pieprz - pycha!
OdpowiedzUsuń