Witam
Kupiłam dzisiaj awokado więc postanowiłam coś o nim napisać. Wspominałam wcześniej ze podczas diety tłuszcze nam są bardzo potrzebne. Chodzi tutaj o te "dobre" tłuszcze a awokado ma w sobie te najlepsze.
Owoc ma średnio od 140g do 250 g. Wartości odżywcze w 100 g
prezentują się mniej więcej tak:
Na pierwszy rzut oka widać dużo kalorii i dużo tłuszczów ale jak mówiłam nie watro liczyć kalorie bo 1g = 9 kcal tłuszczu z awokado jest dużo lepszy niż 1 g = 4 kcal węglowodanów pochodzących ze słodyczy. Np ryby i orzechy zawierają tłuszcze ale mimo to polecane są do stosowanie podczas diety.
Dlaczego powinniśmy jeść awokado ?
- Okolo 75% energii w awokado pochodzi z tluszczy z czego wiekszosc stanowia momonienasycone kw. tłuszczowe
- Awokado ma 60% wiecej potasu niz banan. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi.
- Są bogate w witamine B, E i K.
- Zawiera kwas foliowy
- Awokado ma bardzo wysoka zawartosc blonnika w porownaniu do innych owocow -75% nierozpuszczalnego i 25% rozpuszczalnego.
- Awokado ma bardzo wysoka zawartosc blonnika w porownaniu do innych owocow -75% nierozpuszczalnego i 25% rozpuszczalnego.
- Pomaga obniżyć poziom tego "złego:" cholesterolu we krwi.
- Korzystnie wpływa na wzrok - zawiera Luteinę
- Wykazano że może chronić przed nowotworami dzięki kwasu oleinowego oraz karotenoidom.
(źródło Wikipedia)
Jak jeść awokado ?
Ja najczęściej kroję na plasterki lub miksuje w blenderze. I smaruję/ układam na waflach ryżowych bądź pieczywie chrupkim.
W internecie bardzo popularny jest przepis na masło z awokado:
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- sok z 2 limonek
- łyżeczka oliwy z oliwek (extra vergine)
- sól
- pieprz
Awokado przeciąć wzdłuż, nóż powinien dotknąć pestki. Obrócić obie połówki w przeciwnym kierunku, rozdzielić i usunąć pestkę. Owoc obrać, ale można też umiejętnie wyjąć miąższ, tak aby nie naruszyć skórki. Pozostaną dwie łupinki-łódeczki. Awokado, sok, oliwę, sól i pieprz utrzeć na pastę. Masłem można napełnić awokadowe łupinki-łódeczki. Pycha z tortillą lub bagietką. (źródło: www.ugotuj.to)
Jeden owoc kosztuje około 2 zł 50 gr
Pozdrawiam
Ja bardzo lubię pastę z awokado, ale sama jej nie robię. Kupuję gotową. Świetnie smakuje jako dodatek do ryb.
OdpowiedzUsuńjestem raczej zamknięta na tego typu sprawy. Zamykam się z mięsem w domu. Znaczy staram się ograniczać, ale jak wychodzi to wiadomo. Ciekawy post, fajnie, że wstawiasz takie notki.
OdpowiedzUsuńja jem awokado w postaci guacamole, uwielbiam. a jak zrobić tę potrawę, której zdjęcie zamieściłaś, to jest awokado z jajkiem w miejscu pestki? ;>
OdpowiedzUsuńNie wiem znalazłam takie zdjęcie ale myślę że to jest po prostu zapiekane awokado z jajkiem. Przekroić awokado - wbić jako - usmażyć ze skórką w piekarniku - posypać przyprawą. Wygląda naprawdę świetnie :D
UsuńMuszę zjeść, bo wygląda smacznie. :)
OdpowiedzUsuńJa robię sałatkę z awokado :-)
OdpowiedzUsuńFajny wpis :-)
Zaczęłam się zastanawiać ile może kosztować Avocado, na szczęście pod koniec postu mnie uświadomiłaś. Dotychczas stosowałam jedynie w kosmetykach, ale jak tylko dołapię to spróbuję. Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj ma dziwny smak taki "tłusty owoc" trochę jak masło o smaku trawy :D ale polecam pyszne i zdrowe
UsuńUwielbiam awokado ;) często dodaję do sałatek, robię guacamole albo w plastrach na kanapkę ;)
OdpowiedzUsuńWitam, znalazłam tę świetną stronkę poszukując przepisów na awokado i chciałabym jedynie dodać, iż - tu cytat: "Należy pamiętać, że awokado nie toleruje wysokich temperatur - gotowany lub pieczony nabiera gorzkiego smaku." Dziękuję za fajne informacje i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńOd kilku dni mam silną fazę na awokado i codziennie na śniadanie jest tost z guacamole i łyżeczką jogurtu naturalnego.
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się Twoja strona :)
pozdrawiam
Kaśka